ESFS la topitor, Germania porneste afumatoarea de idei

25 Nov

Fapte:

Prin vara speranta UE era ca va arma EFSF cu un trilion de euro dar din cauza strategiei germane de neinterventie prin BCE nu se pot colecta acum nici 400 de miliarde. Lantul cauzal e simplu: problemele financiare ale Italiei imping UE spre limitarea numarului de bonduri asigurate de UE si oferite spre vanzare investitorilor privati, investitori care nu s-au inghesuit pana acum sa cumpere bucati din acest fond de “salvare.”

Pe acest fundal,care este solutia propusa de Germania: uniune fiscala in zona euro. Ce inseamna uniune fiscala? Coordonare si supraveghere a politicilor fiscale in zona plus-si aici e clenciul- pedepsirea celor care incalca limitele de indatorare si deficit bugetar prin Curtea Europeana de Justitie si interventiile unui superministru de finante european insarcinat sa administreze amendarea automata a tarilor care incalca aceste regule.

Estimp, vorba poetului, Anglia, indatorata, imprudenta etc, se imprumuta la dobanzi mai joase decat Germania doar pentru ca are o banca centrala adevarata care pedepseste speculatia de genul celei care are loc in zona euro.

Analiza:
Procesul este estimat chiar de germani la cativa ani si suna mai degraba ca o combinatie intre o invitatie la un atac masiv asupra tarilor notate cu AAA si delcarearea oficiala a decesului regimului democratic in sfera politicii bugetare. De ce o vrea Merkel acest lucru data fiind presiunea unei solutii imediate la atacurile speculative asupra zonei euro?

Un posibil raspuns ar fi ca Germania se pregateste sa propuna un targ celorlalte tari membre cerand uniune monetara in schimbul acordului de a participa la emisiunea de eurobonduri, adica masura prin care toate cele 17 state membre ar garanta datoriile statelor in dificultate, miscare care ar descuraja atacurile speculative actualmente in plina desfasurare. Insa data fiind ca aceasta alternativa este acceptata de SPD, in opozitie, si respinsa de acualii sai aliati, Merkel ar trebui sa formeze o mare coalitie cu SPD. Precedentul exista (anii 60) si in vremurile exceptionale nu as fi mirat sa il vad reeditat.Dar numai realizarea acestui scenariu ar lua cel putin o jumatate de an, timp in care cei care vor sa faca bani din criza euro isi vor extinde ofensiva spre Paris, Viena, Haga si alte zone considerate pana acum sigure.

Inflexibilitatea pozitiei germane nu este insa lipsita de constrangeri externe. cea mai importanta este capacitatea sa de a-i tine in front pe aliatii sai: Olanda, Austria, Finlanda. Ori de la Haga si Helsinki se aud deja murmure. Odata ce Franta si Austria au intrat in colimatorul capitalurilor speculative, ministrii de finante din aceste doua state au inceput sa ceara posibila interventie a BCE, singura institutie care are destui bani sa opreasca atacurile.

In momentul de fata Germania are de ales intre transformarea BCE intr-o adevarata banca centrala (impurumator de ultim resort), eurobonduri (cu pretul scadareii “notei” pe datoria sa suverana) si salvarea euro.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: