Noile baze academice ale austeritatii

26 Nov

Ce as recomanda pentru elucidarea pozitiei neoclasice, ostila interventiei fiscale a statului pentru a ne scoate din criza?  Lista e lunga dar sursa clasica e Alesina si Ardagna (2010). Ambii arata ca o consolidare fiscala poate trimite economia in expansiune daca este implementata mai ales prin taierea cheltuielilor publice.

Pozitia lui Alesina si Ardagna a fost rafinata de Perotti (perotti on austerity), de la conservatoarea scoala de economie Bucconi. Acesta identifica trei motive pentru care consolidarea fiscala duce la crestere economica: (1) reduce rata nominala a dobanzii (2) reducand salariile, reduce asteptarile inflationiste si (3) contribuind la deprecierea nominala a monedei, ridica productivitatea exporturilor.

Problema:

Selectia cazurilor de crestere prin austeritate nu controleaza pentru faptul ca pietele de export ale tarilor care practicau austeritatea nu fusesera afectate la randul lor de reducerea cererii prin austeritate. ori, acum intregul spatiu OECD este in consolidare fiscala. Castiga doar cei care pot vinde ceva in China (id est Germania, scandinavii, Austria si alte economii care nu au facut prostia sa se dezindustrializeze).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: