Cand Harvard se revolta impotriva manualului de economie mainstream

28 Nov

Manualul de economie al lui Greg Mankiw (Univ. Harvard) este tradus in 17 limbi si este baza predarii economiei in zeci de tari. Filosofia economica a manualului este neoclasica (cu ceva ajustari). la fel si cursul introductiv de economie pe care il preda. Acum doua saptamani o parte din studentii care iau acest curs elementar au parasit sala pentru a protesta impotriva politicilor sociale si economice conservatoare sugerate de manual si de curs.

Iata pasajul din scrisoarea de protest:

 

“We found a course that espouses a specific—and limited—view of economics that we believe perpetuates problematic and inefficient systems of economic inequality in our society today … Economics 10 makes it difficult for subsequent economics courses to teach effectively as it offers only one heavily skewed perspective rather than a solid grounding on which other courses can expand. … Harvard graduates play major roles in the financial institutions and in shaping public policy around the world. If Harvard fails to equip its students with a broad and critical understanding of economics, their actions are likely to harm the global financial system. The last five years of economic turmoil have been proof enough of this.”

Evenimentul a generat o dezbatere interesanta pe INET. Luati de aici:

http://ineteconomics.org/blog/inet/robin-wells-we-are-greg-mankiw%E2%80%A6-or-not

One Response to “Cand Harvard se revolta impotriva manualului de economie mainstream”

 1. punk December 2, 2011 at 10:07 #

  Din pacate organizatorii sunt niste mici dobitocei, dupa cum e evident din “manifestul” lor: http://www.thecrimson.com/article/2011/11/8/pay-mankiw-walk-out/

  Ok, e nevoie de noi solutii; cine sa le dea, economistul de 60 de ani, parte a sistemului ? Vor solutiile gata mestecate, predate, si eventual aplicate de altii ? Cine, daca nu chiar studentii, trebuie sa reformeze gandirea economica in secolul 21 ? Si cum anume o vor face, fara sa intelega principiiile pe care s-a construit societatea actuala, chiar gresite cum ar fi ele ?

  In treacat fie spus, exemplele pe care le dau sunt propaganda regurgitata. Ca salariul minim genereaza somaj e un fapt economic incontestabil, iar cazul particular al industriei fast food, cu cerere inelastica de munca si imposibil de mecanizat si mutat in China e doar… un caz particular.

  La fel politicile de liberalizare a pietelor internationale aplicate asimetric, doar statelor bananiere: cand sunt fortate sa concureze pe o piata a produselor agricole alaturi de state puternic interventioniste, care subventioneaza agricultura din bani facuti de industrie, care la radul ei e profund anti-competitiva prin monopoluri intelectuale internationale, atunci fireste ca in statele bananiere urmeaza dezastrul. Dar asta nu inseamna ca interventionismul si barierele de schimb sunt principial bune.

  Ca sa intelegi aceste nuante trebuie sa intelegi lucrurile de baza spuse intr-un manual ca al lui Mankiw, apoi sa particularizezi pe piete reale, si sa pricepi de ce teoria nu se pupa cu practica. Daca incepi de la o varsta frageda cu invatamantul politic marxist-leninist despre lupta de clasa, sigur nu vei ajunge sa reformezi nimic in stiintele economice.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: