Criza si extremism

29 Nov

In ultimele doua saptamani cativa oficiali europeni au iesit din costumul stilistic gri pentru a declara ca daca se topeste euro se topeste UE si ne paste razboiul, fara a elabora asupra legaturilor cauzale enuntate. Prabusirea euro ar avea consecinte serioase pe termen scurt dar economia reala a Europei e atat de integrata incat e greu de crezut ca, sa zicem, VW isi va produce toate componentele in Germania, taindu-si lantul de aprovizionare din celelalte tari UE.

Razboi civil, avand extrema dreapta ca motor? Pana acum tari care au suferit o reducere brutala a nivelului de trai in urma austeritatii (Letonia, Romania) mentin la putere partide de centru dreapta. Extrema dreapta maghiara a avut un success extraordinar si a radicalizat FIDESZ, dar Ungaria este mai degraba exceptia intr-un peisaj european destul de benign.

Insa cetatenii estului european au tacut malc dupa ce au suferit trei decenii de “ajustare structurala” dupa ce au fost fortati sa astepte putina solidartitate, dupa ce au traversat primii ani de dupa 1989 fara institutii robuste de mobilizare impotriva nedreptatii sociale. Daca Germania sau Franta vor pierde 18 la suta din PIB si aproape jumatate din venituri, cum a facut Letonia, vor fi cetetenii lor la fel de cuminti ca letonii sau romanii?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: