Merita resuscitat invatamantul profesional?

1 Dec

Literatura pe varietati de capitalism ne spune ca tarile cu invatamant profesional care implica statul, patronatele si sindicatele tind sa aiba economii cu un competitiv sector industrial in care absolventii de scoli profesionale beneficiaza de venituri decente. Invatamantul educational este, potrivit acestei teze, un element de competitivitate economica, mai ales in sectorul industrial (Hall and Soskice 2001).
Ministrul Funeriu pledeaza pentru resuscitarea scolilor profesionale in Romania. Este o initiativa care merita aplaudata dar care nu va rezolva problema somajului daca nu se adopta in paralel si o strategie de reindustrializare care sa nu depinda exclusiv de investitiile straine directe, a caror volatilitate este in crestere in Europa de Est. Studiile pe acest subiect in cazul romanesc sugereaza ca in perioada de tranzitie, pe fondul desindustrializarii accelerate o diploma la profesionala crestea sansele de a ajunge in sectoare care nu cer oricum nici o calificare (servicii, agricultura)(Earle 1997, Nesporova 2002). Altii (printre care si compatriotul nostru Cristian Pop-Eleches, coautor al unei lucrari pentru NBER) nu a gasit diferente esentiale intre absolventii de profesionala si de curs liceal.

Este Romania intr-o pozitie mai buna acum ca in anii 90? Are sanse sa fie in 10 ani? Data fiind volatilitatea si volumul comparativ redus a investitiilor directe in industrie, o politica industriala care sa impinga putin limitele calitatii de membru UE este absolut necesara pentru a da invatamantului profesional efectele pe care le are prin alte zari.

GENERAL EDUCATION VERSUS VOCATIONAL TRAINING: EVIDENCE FROM AN ECONOMY IN TRANSITION
Ofer Malamud and Cristian Pop-Eleches*, The Review of Economics and Statistics, February 2010, 92(1): 43–60

Earle, J. S., “Industrial Decline and Labor Reallocation in Romania,”
William Davidson Institute working paper no. 118 (1997).

Nesporova, A., “Unemployment in the Transition Economies,” in United
Nations Economic Commission for Europe (Ed.), Economic Survey
of Europe, No. 2 (Geneva: United Nations, 2002).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: