Munchau Dixit

2 Dec

Wolfgang Munchau, editorialistul de la FT care se ocupa de Europa afirma foarte clar necesitatea independentei politicii monetare si reorientarii sistemului bancar romanesc spre redcerea dependentei de capitalul bancar strain ca masura de aparare impotriva volatilitatii financiare la care sunt expuse alte tari.

“Este importantă independenţa monetară pentru a traversa această perioadă. Provocarea este acum să construiţi un sistem bancar finanţat prin capital local. Este prea riscant să depinzi prea mult de Austria, Germania sau Italia.”

Interesant este ca Munchau se refera critic si la dependenta fata de sistemul bancar german. O posibila interpretare este ca statul german nu ar interveni sa opreasca retragerea de capital de catre bancile-mama germane din bancile romanesti in care detin capital. In conditiile in care bancile germane se lupta si ele cu expunerea masiva in PIIGS si sunt afectate tot mai mult de prabusirea pietei interbancare, este putin probabil ca, stranse cu usa de dinamica crizei, bancile-mama vor avea “intelegere” pentru situatia sistemului bancar romanesc.

Conform Autoritatii Bancare Europene, sistemul bancar european are un gol de finanare de in jur de 100 de miliarde de euro. Graficul de mai jos arata implozia sistemica a emiterii de noi bonduri de catre sistemul financiar european relativ la ianuarie 2011. Acesta este fundalul pe care nici macar bancile germane nu se simt prea bine.

Aceasta nu inseamna insa ca euro nu va fi salvat. Doar ca elitele europene folosesc criza pentru a redesena institutiile economice ale comunitatii: interventia BCE in schimbul uniunii fiscale si a continuarii liberalizarii. Sarko parea convins ieri si Draghi trimite semnale de acelasi gen. Probabil ca in pregatire este un fel de sistem care seamana cu etalonul-aur (gold standard) in implicatiile sale practice.

“I am convinced that in the face of the deflationary risk menacing Europe the [ECB] will act. It will decide when and with what means. That is its responsibility. No one doubts it will assume it and I am happy that it has already started to do so,”

“France, with Germany, is advocating a new European treaty that will reinvent the organisation of Europe”

“Solidarity requires stricter discipline… every eurozone country must adopt a golden rule that will record in law the goal of balancing the budget”

(discursul lui Sarko de ieri, din Toulon).

Advertisements

One Response to “Munchau Dixit”

 1. Cristian December 2, 2011 at 17:46 #

  “Probabil ca in pregatire este un fel de sistem care seamana cu etalonul-aur (gold standard) in implicatiile sale practice.”

  Cum adica?

  Daca nu e aur, ce altfel de etalon ar putea fi?

  Puteti sa detaliati?

  De asemenea, uniunea fiscala vi se pare o idee buna?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: