BRIC, BRIC, BRIC: Care periferie, musiu?

3 Dec

Acum zece ani un tip de la Goldman Sachs (Jim O’Neil) vindea investitorilor ideea ca daca vor sa faca un ban adevarat ar trebui sa isi asume riscuri in Brazilia, Rusia India si China (BRIC). Patru tari cu profil foarte diferit dar avand in comun dimensiunea enorma a pietelor lor interne si deschiderea recenta spre fluxuri de capital strain. Insa in anii 2000 BRIC-urile urmau sa adopte politici de dezvoltare care au mentinut un nivel inalt de interventie a statului-proprietar, contrar logicii neoclasice. Lucru care nu pare sa fi stanjenit o dezvoltare fenomenala.

Care au fost consecintele cuplarii BRIc-urilor la miezul capitalismului global din punctul de vedere al posesorilor de capital financiar?

In ultimii 10 ani investitiile in BRICs aduceau celor ca s-au incumetat sa asculte de Goldman Sachs un profit mai mare decat daca si-ar fi investit banii in cele mai puternice 500 de companii listate la bursele new-yorkeze (S&P 500). Astfel, daca 100 de dolari investiti in S&P iti aduceau dupa 10 ani o medie de 12 dolari, in Brazilia-tara BRIC cu piata de capital cea mai sofisticata- iti aduceau 574 de dolari, in China 351, in India 359 si in Rusia 314. Cifra cea mai socanta vine din Rusia, unde in ciuda a doua crize economice care au maturat 80 la suta din valoare indicelui bursier compozit (MSCI), 100 de dolari investiti in 1995 aducea investitorului nu mai putin de 700 de dolari randament in 2011!

Interesant este ca obsesia monetarista cu o inflatie mai mare de doi la suta nu pare sa fie impartasita de BRICs.In timp ce europenii refuza sa stimuleze cererea pentru a contracara caderea economica si un somaj care ramane de aproape 30 de ani la niveluri-record de frica unei inflatii mai mare de 2 la suta, inflatia in BRIC-uri a oscilat intre 4 si 14 la suta, nivel considerat dezastruos de economisii ortodocsi. Pana si Brazilia, tara laudata de toti pentru stabilitatea preturilor si banca sa centrala independenta, se joaca fara frica cu o inflatie de peste 4 la suta, nivel care i-ar face pe cei de la BCE sa intre in depresie cronica. Credeti ca pescuiesc in ape tulburi, pline de rapitori “radicali”? In 2010 pana si economistul-sef al FMI credea ca o inflatie situata la 4 la suta e ok, declaratie care i-a atras o punere la punct violenta de catre BCE.

Puterea economica a acestor tari a devenit foarte evidenta in timpul actualei crize, cand BRICs au fost literalmente rugate de mandarinii ordinii financiare internationale sa cumpere titluri de stat din zona euro pentru a ajuta Europa sa evite prabusirea. Brazilia a devenit saptamana aceasta un jucator puternic in FMI si economisti chinezi ocupa pozitii de conducere in Banca Mondiala. Traim un moment care cred ca poate marca definitiv sfarsitul argumentului ca economia mondiala este dominata de miezul euro-atlantic.

Leave a comment