Flexibilitatea este doar pentru patroni: Stare de exceptie in Slovacia

4 Dec

Slovacia este una din tarile-model pentru calea de dezvoltare neoliberala. Pionier in impunerea unui sistem de impozitare regresiv, cu o piata a muncii in care regula e concedierea la liber, politici macro de manual ortodox, membra in zona euro. Dar neoliberalismul are si el contradictiile lui: daca e sa fie piata de munca flexibila, atunci angajatii isi pot exersa partea lor de flexibilitate angajandu-se in alta parte sau devenind antreprenori. Cererea si oferta se ajusteaza automat. Ca la manual, nu? Este vreo problema?

Cam da. Unele guverne neoliberale aplauda flexibilitatea pentru angajatori, dar nu pentru angajati. Iar cand acestia o cer, pot institui starea de exceptie. Guvernul de la Bratislava a declarat starea de urgenţă în 15 spitale publice după ce aproximativ 2.000 de doctori, aproape un sfert din efectivul de medici al ţării, şi-au anunţat demisia din cauza salariilor foarte mici si a privatizarii spitalelor publice.

Starea de urgenţă a intrat în vigoare marți şi a permis guvernului să forţeze doctorii să rămână pe posturi, în ciuda demisiilor care intră în vigoare astăzi. În caz contrar, medicii riscau să meargă la închisoare. Oficialii de la Bratislava au cerut sprijinul guvernului ceh şi ungar care au anunţat că vor detaşa, dacă este nevoie, medici militari în Slovacia până la soluţionarea crizei.

Intre timp se pare ca s-a ajuns la un acord, dar cazul scoate la iveala in modul cel mai pregnant facilitatea cu care proiectul liberal se poate executa cu incalcarea pe fata a propriilor principii.

http://www.economist.com/blogs/easternapproaches/2011/11/strike-slovakia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: