Tehnocratul chinez: Chicago-Washington via Beijing

5 Dec

Cum gandesc economistii chinezi care au access la parghiile puterii? Raspunsul scurt este: jumatate neoliberal si jumatate experimental. Detalliile pot fi gasite intr-o carte publicata recent la Cambridge University Press de catre Justin Lin, economist-sef la Banca Mondiala si vice-presedinte al aceleiasi institutii.

Cartea e plina de banalitati si nu contine nici un rand despre politica dezvoltarii in China, dar trei lucruri mi-au ramas in minte. In primul rand faptul ca un doctorat in economie la  Universitatea Chicago, reduta economiei neoclasice, te duce foarte departe in sistemul “comunist” din China: la inceput ai sanse sa predai la Universitatea din Beijing dupa care Partidul si Statul te poate trimite sa reprezinti tara intr-una din institutiile Consensuslui de la Washington. Al doilea lucru care a ramas este ca Lin n-a fost resocializat prea mult in nu stiu ce norme economice etatiste odata intors in China. Dimpotriva. Remarcand inegalitatile galopante din tara, Lin propune nu redistributia veniturilor prin impozitare, ci o si mai rapida expansiune a mecanismelor pietei. Cei ce mai mult spatiu pentru politici sociale odata consoldiata “contrahegemonia” chineza au sanse sa fie dezamagiti.In fine, ceva-ceva s-a lipit din experienta concreta a modelului de dezvoltare chinez: respingerea teoriei ca terapia de soc este buna pentru tranzitia de la economia de comanda si sustinerea entuziasta pentru principiul gradualist al reformei experimentale bazate pe tensiunea dintre control etatist si liberalizare.

Pe scurt, cartea sugereaza ca tehnocratul chinez de elita vine dintr-o lume ancorata in manualul de economie ortodoxa si destul de sceptica fata de rolul statului in economie, dar se simte destul de eliberat de obligatia de reproduce dogma occidentala.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: