Populism neoliberal: Criza este cauzata de un stat prea “mare”

6 Dec

Una din ideile populismului neoliberal este ca in Europa criza este manifestarea expansiunii exagerate a ponderii cheltuielilor statului in PIB. Vad ca ideea face cariera in Romania.

Aceasta teza populista merita tratata cu un simplu grafic care arata ca tarile “vanate” de piata de titluri de stat au de fapt o amprenta  medie sau foarte mica a statului in PIB, in timp ce tari considerate solide au cheltuieli statale foarte mari.

(linia verticala ne da rata dobanzii si cea orizontala ponderea cheluielilor bugetare in PIB)

 

 

 

Advertisements

One Response to “Populism neoliberal: Criza este cauzata de un stat prea “mare””

 1. punk December 7, 2011 at 13:23 #

  Tot asa cum banca nu te intreaba cu cine votezi, nici investitorilor in bonduri nu le pasa de cat de socialisti sau libertarieni sunt debitorii. Ei vor un singur lucru, sa-si ia banii inapoi, si se uita la un singur lucru, echilibrul bugetar.
  Or, aritmetica bat-o vina ne impune doua alternative: in cautarea echilibrului, fie micsorezi cheltuielile, fie maresti veniturile. “Criza cauzata de un stat prea mare” e un straw-man, nimeni nu zice asta. Daca socialistii vor sa mareasca veniturile, foarte bine, sa arate un plan credibil, si dobanzile vor scadea. Problema e ca nu mai au cum sa le urce:
  – clasa de mijloc e bastardul haituit de toata lumea, prin taxe directe, “asigurari obligatorii” si taxe de consum; intr-o tara ca Romania impozitele totale decimeaza doua treimi din productivitatea angajatului mediu, primind in schimb “invatamant”, “sanatate” si “pensie” – toate reclive comuniste falimentare care nu au legatura cu sensul modern al cuvintelor
  – clasa bogata e foarte alunecoasa, predispusa la boicot fiscal si bine reprezentata in randul socialistilor din guvern; retorica de stanga cu suprataxarea bampirilor capitalisti pur si simplu nu pacaleste pe nimeni, daca puteau sa stoarca ceva de la bogati o faceau demult

  Ca veni vorba, cauzele reale ale crizei nu sunt legate de marimea impozitelor ci de socialismul monetar, falsificarea dobanzilor si inflatia mascata in bule speculative in cautarea unui iluzoriu “full employment”, excrocheria etatista prin care o mare parte a populatiei e obligata sa faca munca fara utilitate sociala, autostrazi catre nicaieri si locuinte pentru care nu exista cerere decat pe hartie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: