80 la suta impozit pe cei foarte bogati

8 Dec

Ipoteza economiei ofertei (asociata neoliberalismului): Impozite ridicate pentru cei cu venituri mari descurajeaza
(1) munca si apetitul pentru a investi in afaceri care genereaza locuri de munca si venituri pentru stat;
(2) plata efectiva a impozitelor.

Un studiu recent condus de economistul Emmanuel Saez de la prestigioasa Universitate Berkeley si facut pe date care incep cu anii 70 sugereaza ca nu exista nici o corelatie intre reducerea impozitelor pentru bogati si cresteri de PIB. Tari care eu facut astfel de taieri (SUA, Anglia) nu au crescut mai mult decat tari care nu au taiat aceste impozite (Danemarca, Germania).

In al doilea rand, chiar daca lucram cu parametrii economiei ofertei, taxa pe cei mai bogati poate urca la 57 la suta, iar daca folosim parametrii lui Baez poate urca pana la 83 la suta fara sa se produca efectele sinistre anuntate de economistii ortodocsi.

Taxele reduse par asadar un proiect politic, cu baze empirice dubioase in realitatea economica. Cum spun autorii:

In the end, the future of top tax rates depends on the public’s beliefs of whether top pay fairly reflects productivity or whether top pay, rather unfairly, arises from rent-seeking. With higher income concentration, top earners have more economic resources to influence social beliefs (through think tanks and media) and policies (through lobbying), thereby creating some reverse causality between income inequality, perceptions, and policies. We hope economists can shed light on these beliefs with compelling theoretical and empirical analysis.

Sursa: http://www.voxeu.org/index.php?q=node/7402

Advertisements

2 Responses to “80 la suta impozit pe cei foarte bogati”

  1. punk December 8, 2011 at 15:51 #

    Depinde, fireste, de cum definesti “foarte bogati”. Daca ii impozitezi doar pe cei cu adevarat bogati, nu colectezi prea multi bani, ca-s rari tare – si fug de impozite ca dracu` de tamaie. Iar daca relaxezi definitia pentru a genera venituri consistente, lovesti in plin in clasa de mijloc, unde efectele de descurajare a productivitatii sunt cat se poate de reale si nelegitime.

    Din acest motiv strigatele astea proletare trebuie privite cu extrem de mult scepticism. Intodeauna miza reala reala a retoricii de stanga sunt banii clasei de mijloc, cu mobilitate fiscala si financiara redusa, nu averea lui Patriciu, care din cateva click-uri si-a trimis banii in insule. Nu din banii lui Patriciu se vor cumpara carnati cu fasole, ajutoare de inmormantare, borcane cu muraturi, galeti, etc. ci prin jupuire salariatilor “bogati”.

    Uite cum facem: 16% pana la venituri de 50.000$/an, 60% ce depaseste, si desfiintam TVA-ul. Un program de stanga pe care l-as sustine neconditionat ! TVA-ul e mama taxelor regresive, sarantocul isi cheltuie tot salariul pe mancare si haine deci practic i se reduce venitul cu o cincime; Ponta isi reinvesteste veniturile, pleaca in vacante exotice sau face shopping in Vienna, activitati ce nu implica TVA in Romania.

  2. punk December 8, 2011 at 15:54 #

    * unde 50.000$/an ar fi ordinul de marime al veniturilor care desparte un upper-middle class din Romania de un bogat veritabil. Pentru SUA sau Europa de vest, suma e fireste mai mare, sa arunc un 250.000$

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: