Letonia: Un anti-erou baltic

9 Dec

Letonia este oferita mai nou pe post de success al austeritatii experimentata in zona euro tot asa cum era oferita inainte de criza ca exemplu de privatizare, dereglementare, eviscerarea statului bunastarii etc. In timpul crizei Letonia a avut cea mai mare pierdere de PIB pe timp de pace din Europa (20 la suta.

Raportul atasat demonteaza mitul modelului leton aratand ca aceasta strategie de “devaluare interna” a dus la pierderi de venituri mult mai mari decat in tari cu strategii mai putin pro-ciclice.

latvia-2011-12

Advertisements

One Response to “Letonia: Un anti-erou baltic”

  1. punk December 9, 2011 at 09:04 #

    Interesant ca aceasta analiza pseudo-economica nu sufla o vorba de masiva bula imobiliara care a explodat in Letonia, probabil cea mai profunda din intreaga Europa.

    GDP-ul leton a crescut de 4 ori in perioada 2000-2008 ! Fireste ca GDP-ul a scazut dupa prabusirea jocului piramidal, era o fictiune contabila nesustenabila. “Iesirea din criza”, adica revenirea la acel ritm de crestere inseamna restructurare profunda si crestere de competitivitate, inventare de noi ramuri economice, nu joaca la butoanele fiscale sau monetare. Idem pentru Romania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: