Irlanda ca reprezentant al esecului “devaluarii interne”

11 Dec

Tarile care isi devalueza moneda pentru a avea produse mai competitive la export sunt tari care fac devaluare externa. Prin contrast, cele care incearca sa devina mai competitive in sistemul capitalist global reducand salariile fac devaluare interna.

Din 2010 in Europa s-a consumat un experiment de devaluare interna. Intr-un fel de intoarecere in secolul 19, elitele Europei si-au spus ca taierea salariului nominal si precarizarea raporturilor de munca prin politici de austeritate si dereglementare a legislatiei muncii are virtutea de a reduce somajul. Idea e simpla, la baza: in loc a recurga la politici keynesiene de stimulare a ofertei, inclusiv prin programe de angajare subventionate a somerilor, guvernele pot reduce somajul fortand salarii mai mici gand libertate la concediere.

Inca din anii treizeci keynesienii au insistat ca povestea asta e un mit, sustinand ca nivelul salariilor nu raspunde flexibil la ce ii spune PIB-ul. In realitate din diferite motive patronatul care nu a fost deja inecat de criza nu reduce salariile asa usor, numai pentru ca a cazut economia si nici nu reactioneaza robotic la precarizarea conditiilor de munca. Rezultatul este persistenta tragediei somajului pentru milioane de europeni lasati pe drumuri de un sistem politic care suprima societatea in numele pietei.

Cum poate fi testata aceasta ipoteza? Sa luam un caz “crucial” adica o tara confruntata cu o cadere masiva a cererii agregate, cu o dependenta foarte ridicata de export, nu de piata interna si o piata a muncii record de flexibila. Tara in chestiune este Irlanda. Ce ne spune realitatea? Exact contrariul ipotezei neoclasice. Nu numai ca salariile nominale nu au cazut constant, cum zice teoria neoclasica, ci si somajul a continuat sa creasca. Traim intr-o realitate explicata mai bine de keynesieni dar in care cadrul de interpretare dominant este cel neoclasic. Este motivul principal pentru care “pietele” ne pot guverna atat de usor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: