Scurgerea capitalului financiar strain

12 Dec

KPMG anunta un risc imediat al retragerii catorva banci straine din Romania. O strategie guvernamentala pe termen lung ar vedea in aceasta amenintare o ocazie excelenta de a le transforma in banci publice de dezvoltare, asa cum au facut Austria, Brazilia, Japonia. Din pacate data fiind dogma ca statul nu poate fi un bun proprietar, cel mai probabil in Romania este scenariul reprivatizarii lor, evident dupa nationalizarea pierderilor.

Mai multe grupuri bancare s-ar putea retrage de pe piaţa autohtonă în 2012, în contextul în care nu au susţinerea băncilor-mamă pentru a-şi menţine activităţile în această regiune, a declarat astăzi Cezar Furtună, partener al KPMG România şi Moldova.

Au loc din ce în ce mai multe discuţii privind menţinerea expunerii băncilor străine pe piaţa românească, în contextul crizei din zona euro, a declarat astăzi Cezar Furtună, partener al KPMG România şi Moldova, în cadrul Forumului Bancar Român.

„Distribuirea dividendelor din România către băncile-mamă este mai puţin probabil să se întâmple anul viitor. Dar au loc din ce în ce mai multe discuţii privind rămânerea mai multor bănci din afară în România. Băncile mari nu au intenţii de a pleca, dar sunt 40 de bănci în România şi nu toate au susţinerea băncilor-mamă. De aceea, este posibil ca 2012 să fie un an de mişcări pe piaţa financiar bancară“, a declarat reprezentantul KPMG, citat de agenţia de ştiri Agerpres.

„Anul viitor va avea loc o restructurare a reţelelor de distribuţie, în paralel cu o optimizare a costurilor. În acelaşi timp, lipsa de lichiditate pe pieţele financiare va determina o reconcentrare a băncilor pe pieţele interne“, a adăugat Cezar Furtună.

„O soluţie este vânzarea creditelor neperformante şi cât de bine reuşeşti să maximizezi acţiunea. Acum sunt preţurile la un nivel foarte mic. O astfel de vânzare asigură lichiditate“, a spus Furtună.

4 Responses to “Scurgerea capitalului financiar strain”

 1. Cristian December 12, 2011 at 17:45 #

  Cum ar putea statul sa le transforme in banci publice de dezvoltare?

  De asemenea, fiind firme private, de ce ar trebui nationalizate pierderile lor?

  As aprecia un raspuns din partea dvs.

  • Development Studies at Brown December 14, 2011 at 16:39 #

   1.In Brazilia statul are in proprietate o banca enorma (ruleaza mai mult ca BM). Se numeste BNDES. Rolul ei principal e sa dea imprumuturi sectorului privat in caz de recesiune. A se vedea postarea mea anterioara pe Brazilia.

   2. Nu ar trebui, dar o retragere subita a bancilor straine din Romania s-ar propaga in intreaga economie. In 1992 Suedia a nationalizat bancile si le-a vandut apoi in profit. Altii (aproape toata Europa postbelica) a nationalizat bancile cu pierderi si le-a tinut in mainile statului pentru a finanta o exapansiune economica fara precedent.

   Multumesc pentru comentariu.

   • Cristian December 14, 2011 at 21:04 #

    Multumesc si eu pentru raspuns!

    Care sunt bancile din Austria care au acest rol de banca publica de dezvoltare?

    In Romania, n-ar putea CEC-ul sa aiba un astfel de rol?

 2. Cristian December 14, 2011 at 16:28 #

  Ma intreb daca aveti de gand sa raspundeti la vreun comentariu…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: