Bajofondo de Buenos Aires: Cautand echilibrul

5 Jan


Ultimul summit european da un singur raspuns crizei din zona euro: austeritate institutionalizata. S-a scris mult pe subiect asa ca nu intru in detalii. Insa chiar in ipoteza in care acceptam ca sectorul bancar nu trebuie pedepsit (asumptie importanta a summit-ului in chestiune), impovararea exclusiva a cetatenilor prin austeritate nu este nici justa, nici rationala din punct de vedere al sanatatii economice a zonei euro in ansamblu.

Se poate imagina o strategie intermediara, inspirata de modelul Argenitei care seamana cu schimbul de datorie pe actiuni in societatile comerciale cofruntate cu dificultati. Solutia a fost propusa de Ian Shapiro (politologie, Yale) si colaboratorii sai. (

Astfel, tarile indatorate ar trebui lasate sa isi schimbe actuala datorie cu titluri de state emise la un pret suficient de redus pentru a reduce nivelul de indatorare si a permite guvernelor sa aiba bani pentru investitii creatoare de locuri de munca si anularea taierilor de cheltuieli sociale.

O astfel de strategie inseamna ca actualii creditori vor pierde bani (noile titluri de stat sunt emise la o dobanda mai mica), insa pentru a evita riscul mobilizarii politice a acestora impotriva acestei strategii-perioada recenta a aratat ca aceasta mobilizare este mai eficienta politic in Bruxelles decat protestele cetatenesti-creditorii ar putea fi compensati prin legarea dobanzii viitoarelor titluri de stat de rata de crestere economica viitoare a zonei euro. In felul acesta capitalul financiar pune umarul la viabilitatea zonei euro in situatii de criza si este recompensat in vremuri de crestere.

Eliberarea Argentinei de falimentul din 2002 s-a facut si prin acest mecanism. Pentru sceptici este de remarcat faptul ca titlurile de stat ale Argentinei legate de creterea economica au dat investitorilor profituri de pana la 500 la suta si au permis guvernelor Kirschner nu numai sa puna Argentina pe o traiectorie de crestere apropiata de a Chinei, dar sa si redistribuie cresterea intr-o maniera mult mai justa din punct de vedere social.

Sursa: http://www.project-syndicate.org/commentary/leitner1/English

Adoptatea acestei solutii in Europa nu poate fi facuta decat la nivel UE, altfel existand posibilitatea blocarii accesului la orice forma de creditare externa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: