Legitimitatea capitalismului: din nou despre distributia veniturilor

9 Jan

Keynes a fost un liberal manat de spectrul autodistructiv al pietei libere lasata de capul ei. El a observat in interbelic ca toleranta culturala a societatilor industriale fata de inegalitatile produse de capitalism nu este nelimitatata. Cand devine capitalismul un sistem nelegitim? Raspunsul lui Keynes a fost urmatorul:

“A transforma omul de afaceri intr-un profitor este o lovitura data capitalismului pentru ca in acest fel se distrige starea de echilibru psihic ce permite reproducerea sistemului de distributie inegala a veniturilor. Omul de afaceri este tolerabil doar atat timp cat castigurile sale pot fi intr-un fel legate de contributiile aduse societatii.”

(Backhouse and Bateman, Keynes and Capitalism, 2009)

Data fiind aceasta definitie, merita o privire spre acest grafic, unde vedem de cate ori este mai mare plata unui director general de inteprindere american in raport cu plata unui angajat american mediu (nu zic CEO, cum zic “corporatistii” romani, ca nu vad motivul folosirii unui acronim englezesc in romana). Daca in anii capitalismului postbelic, de dinainte de neoliberalism, raportul era de 1 la 24, azi e de la 1 la 325.In alte varietati de capitalism (in China, de pilda), aceste disproportii sunt si mai dramatice.

Solutia istorica a fost interventia statala inspre o distributie mai egalitara a veniturilor prin impozitare progresiva, deplina ocupare, statul bunastarii, etc. Da, pentru prima data in istoria recenta a SUA se vorbeste deschis ca nu mai este mare legatura intre castigurile directorilor generali si contributiile aduse de ei societatii. In timp ce scriu aceste randuri directorii generali ai companiilor listate la bursa din Londra care primesc bonusuri cu 49 la suta mai mari in acest an desi nu au adus profituri nici propriilor patroni!

Si ce daca? In Europa au fost proteste populare mult mai mari si mai articulate decat in cazul Occupy, si rezultatul a fost adoptarea unor politici de distributie a veniturilor si mai regresive. Iar unde s-au facut miscari de reglementare a finantei9 de ex comisia Vickers), toata lumea stie ca orarul reformelor a fost scris astfel incat bancile sa evite distinctia intre operatiuni bancare obisnuite si cele de tip cazinou. Traducere: contribuabilii raman in continuare responsabili pentru riscurile care platesc bonusurile directorilor generali, specie convinsa ca aceste bonusuri sunt plata adecvata pentru geniul lor economic.

Timp de decenii, dreapta l-a folosit pe Manur Olson pentru a-si justifica atacurile impotriva sindicatelor, pe care in contextul mai “social-democrat” al capitalismului postbelic le vedeau ca “grupuri de interes.” Miscarea s-a facut cu mult succes, miscarea sindicala actuala fiind a umbra a ceea ce a fost odata. Argumentul lui Olson era ca societatile intra in declin atunci cand puterea de influenta a grupurilor de interes duce la ineficienta economica si inegalitate. Azi stanga poate aplica legea lui Olson sistemului financiar actual, ai carui bani fac legea in spatiul politic. Aceiasi bani care, cum zicea recent Comisia Vickers in Marea Britanie, finanteaza un mecanism economic de acumulare catastrofica de riscuri sistemice ale caror costuri lovesc apoi cu brutalitate in cetateni. Daca reactia societatilor noastre va fi la fel de ineficienta pana acum, probabil ceea ce ni se pregateste este limitarea democratiei liberale. Pe fata. Multumiri pe aceasta cale economistului libertarian roman Bogdan Glavan, pentru sinceritate:

“Critica lui Simon Johnson trebuie să ne încurajeze să ne gândim și la o reformă a sistemului de guvernare. Nu cred că piața liberă are foarte multe șanse de succes (cu bănci mari sau mici) în contextul democrației nelimitate de astăzi.”

Mancur Olson, The Rise and Decline of Nations, Yale University Press, 1992.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: