Cheltuielile sociale reduc saracia din Romania mai mult decat se crede

12 Jan

Ideea ca statul roman este foarte ineficient in a reduce saracia prin politici redistributive este un loc comun in discursul public. Cum azi e o zi de reciclat grafice utile de la ICCV, merita postat aceasta dovada ca lucrurile nu stau deloc asa. Cehii si ungurii taie mai mult din saracie prin acest mijloc, dar in ciuda problemelor sale statul social roman nu este chiar de aruncat.

Cum vad cetatenii acest lucru? Aici dreapta are dreptate: opinia publica din Romania nu are incredere in stat si arata mai degraba a electorat de dreapta neoconservatoare. Priviti diferenta intre incrererea cetatenilor in functia redistributiva a bisericii versus a statului.Diferentele sunt mari nu doar in raport cu Scandinavia ci si cu vecinii.

Sursa graficelor: ICCV

One Response to “Cheltuielile sociale reduc saracia din Romania mai mult decat se crede”

  1. punk January 14, 2012 at 11:51 #

    Ce lipseste din graficul tau este coloana “risc de saracie inainte ca statul sa-ti jumuleasca doua treimi din venituri”. Atunci s-ar vedea clar ca o buna parte din acei oameni saraci sunt creati tocmai de stat !

    Pe de-o parte ai impozit pe munca de 45%, TVA 24%, accize si alte taxe care duc povara fiscala la doua treimi din venitul salariatului de clasa medie. Pe de alta parte vine statul sa-ti dea bani inapoi, sub pretextul ca te scoate din saracie. Vorba romaneasca potrivita pentru aceasta situatie este “Hai sictir !”.

    Sistemul de taxare din Romania e profund regresiv: contributiile sociale sunt limitate la 10000RON, adica salariile foarte mari tind sa fie impozitate cu cota unica de 16%, cu care sunt impozitate si profiturile corporatiilor si firmelor de partid. Unul dintre cele mai mari TVA-uri din Europa, nediferentiat pentru mancare, afecteaza in special clasa de mijloc, care isi cheltuie toate veniturile pe haine, mancare, utilitati etc. Clasa bogata, cu investitii imobiliare si excursii in strainatate e mult mai putin vizata.

    Practic “transferurile sociale” vin de la alti membri ai clasei de mijloc, care sunt pauperizati in favoarea altor cetateni care stiu sa faca copii, sa voteze cum trebuie, sa se milogeasca pe la diverse usi ale statului, si sa se imbulzeasca la mici si galeti. Am devenit sclavii statului colectivist pe banii nostri.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: