Miscarea 15 Ianuarie: Dincolo de neoliberalism

18 Jan

Scriu de la distanta, cu limitarile de rigoare, limitari pe care mi le asum.

In ultimele zile am vazut in Romania emergenta unei miscari sociale cu cuprindere nationala. Am vazut multe aspecte ale inevitabilul discurs difuz al miscarilor sociale de totdeauna insa s-au putut desprinde niste idei forta. In primul rand a reiesit un mesaj politic si economic care formuleaza pentru prima data o critica populara a neoliberalismului romanesc si a modului prin care politicile sale sunt institutionalizate politic. Am mai vazut si o afirmare populara a ideii ca apartenenta la natiune nu este limitata de facto la etnie. Am vazut ca fara demnitatea socio-economica a cetateanului democratia ramane fara radacini. Iesirea din fatalism economic si din tentatia etnocratica semnalizeaza potentialul unui nou mod de a imagina Romania viitorului.

Ca urmare a acestei mobilizari exista pentru prima data posibilitatea de a muta dezbaterea politica spre un proiect economico-social care sa recupereze trei idei mari: drepturile sociale, deplina ocupare a fortei de munca si adancirea democratiei. In lumina experientei istorice, aceasta discutie nu are cum sa inceapa fara o recuperare a importantei rolului statului in economia de piata.

In lipsa dezvoltarii unui nou proiect national in cadrele unui proces democratic participativ, proiect care sa puna in centru cetatenia politica si sociala, directiile actuale ale neoliberalismului pe stil romanesc duc in cel mai bun caz spre o democratie limitata si un sistem socio-economic care nu numai ca va exclude milioane de oameni,asa cum a facut-o si in anii sai de “boom,” dar care nu contine ingredientele necesare cresterii sustenabile.

In acelasi timp, asa cum ne aminteste perioada interbelica si situatia actuala din alte tari, in lipsa unui proiect progresist de iesire din neoliberalism exista riscul unei situatii politice sumbre, in care nemultumirile vor putea fi canalizate inspre populismul dreapta, directie al carei dosar istoric este binecunoscut.Evident ca proiectul va trebuie sa tina cont de limite structurale externe. Nu numai scandinavii, dar si tari in curs de dezvoltare au gasit cai de dezvoltare echitabila in conditii externe chiar mai dificile. Nici globalizarea si nici integrarea europeana nu sunt niste prese mecanice. Exista suficient spatiu de manevra dar acesta nu poate fi gasit cu instrumentele optice ale fundamentalismului pietei.

Este un moment de binevenita indignare. Dar blocarea in indignare este o invitatie la replierea status quo-ului, in forme cosmetizate. De aceea vine momentul trecerii de la indignare la proiect.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: