Cum iesim din neoliberalism? (extrase)

24 Jan

Iata cateva extrase din textul care va fi publicat maine pe Heterodox si alte portale media.

“Drepturile sociale si accesul universal la serviciile publice sunt parte a cetateniei sociale si respectarea lor este asociata cu consolidarea si aprofundarea democratiei. Efectul pozitiv al cheltuielilor sociale asupra reducerii saraciei este evident, insa se uita ca acestea afecteaza pozitiv si dinamica economiei avand un efect de stabilizare automata a nivelului cererii interne in caz de recesiune economica si prevenind degradarea sociala produsa de somaj, boala si lipsa de acces la educatie adecvata. O finantare adecvata pentru invatamantului public este cruciala nu doar pentru reducerea inegalitatilor de sanse si cultivarii capacitatilor politice critice ale cetatenilor, dar si pentru cresterea productivitatii fortei de munca si a capacitatii de inovatie, doua variabile cruciale in dezvoltarea economica.”

“Tot asa cum BNR tinteste inflatia, institutiile competente vor avea tinte sociale integrate in programe multianuale. O politica sociala post-neoliberala va trebui sa tinteasca reduceri progresive ale saraciei, analfabetismului, mortalitatii infantile si a altor indici ai calitatii reduse a vietii in Romania contemporana. In acest sens, avem multe de invatat din experienta Braziliei, unde astfel de tinte sociale au fost incluse in administrarea programelor de asistenta sociala si de sanatate publica. In acelasi timp este necesara interventia statului pentru a reduce inegalitatea, aceasta din urma fiind nu doar injusta, dar avand tendinta de a fi puternic asociata cu inegalitatea de sanse, o caracteristica a societatilor cu putine sanse de dezvoltare in conditiile actuale’

‘Crearea unui corp birocratic autonom si meritocratic capabil sa conceapa si sa implementeze politici industriale pe termen mediu si lung in colaborare cu banci publice de dezvoltare si firmele din industrie. Experienta economiilor de export din Europa si Asia sugereaza ca transformarea Romaniei intr-o economie industrializata capabila sa concureze in economia globala fara a se baza pe costul redus al fortei de munca si nivelul redus al impozitarii nu se poate face politici publice care sa asigure credite avantajoase pentru sectoarele de varf, si sa stimuleze investitia in cercetare si pregatirea fortei de munca.

Insa experinta acelorlasi economii arata ca astfel de politici risca sa se transforme in modalitati de spoliere a banului public in lipsa existentei unui corp birocratic autonom si meritocratic capabil sa conceapa si sa implementeze politici industriale pe termen mediu si lung in colaborare cu banci publice de dezvoltare, sectorul privat si organizatiile sindicale. Existenta unor insule de excelenta si oferta abundenta de absolventi calificati la nivel competitiv in tara si in strainatate ofera premise incurajatoare ale constituirii institutiilor unei astfel de birocratii in Romania. Practica internationala poate inspira modalitatile concrete de constituire a acestui corp birocratic.’

‘Mentinerea in sectorul public a monopolurilor naturale neprivatizate. Costul energiei este unul dntre cele mai importante in conturile sectorului de export. Prin urmare, controlul public asupra acestuia trebuie mentinut si negociat la nivel de UE. In sine, controlul public este insuficient, data fiind capacitatea sectorului privat de a capta aceste resurse energetice la pret redus. Sugeram in acest sens ca prin lege resursele naturale aflate in proprietatea statului să poată fi exploatate doar cu profit impărţit egal intre toti cetătenii ţării impreuna cu depunerea unei parti din acesta intr-un fond suveran de investitii (ca in Norvegia, Brazilia, China).”

“Redirectionarea investitiilor publice in autostrazi, turism si sport catre
(a) proiecte care reduc importurile de energie, decongestioneaza traficul si contribuie la sanatatea publica (centuri ocolitoare, transportului feroviar interurban si urban).
(b) proiecte de constructie si modernizare de gradinite, spitale judetene, dispensare rurale, camine studentesti si locuinte sociale.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: