Ca doar nu suntem in Islanda

26 Jan

Acum doi ani protestele populare au impins FMI sa accepte aplicarea unui program care sa nu distruga masiv cererea interna si chiar adoptarea de controale la mobilitatea capitalului financiar. Devenita un fel de experiment national in politci heterodoxe Islanda a iesit din criza mai repede decat cei din zona euroaustera in ciuda unei caderi economice fara precedent in 2008.
http://krugman.blogs.nytimes.com/2011/10/27/icelands-saga/

Intr-un articol recent din Oxford Journal of Economics Robert Wade scrie:

Economic institutions and politics matter: in Iceland the large devaluation spread the cut in a relatively ‘apolitical’ way; the government let the banks go bust rather than bail them out at taxpayers’ expense; it imposed capital controls on outflows; and it used fiscal transfers to protect the bottom half of the population from disproportionate cuts.
The IMF comes out of its Icelandic experience if not smelling of roses, then certainly as a more user-friendly organisation than the one that in 1997–99 dictated harsh austerity and market opening to countries swept up in the East Asia/Russia/Brazil crisis (Grabel, 2011; Wade, 1998). It did not press for quick ‘fiscal consolidation’ (knowing that the steep devaluation was helping to spread the downward adjustment of purchasing power quickly over both the public and private sectors in an ‘apolitical’ way); it went out of its way to consult widely and transparently; it supported controls on capital outflows; and it brought in technical experts to help restructure the banks. At the same time the left-wing government in power since 2009 has made it a high priority to use the welfare state and employment legislation to protect people at the lower end of the income scale, as reflected in the low proportion (14%) of the population who say they are finding it ‘very difficult’ to make ends meet, well below the European average.

Gasiti aici articolul integral.
Camb. J. Econ.-2012-Wade-127-44

Concluzia: In fata unei mobilizari populare masive dar care are un program alternativ dar deschis spre negociere, nici FMI nu pleaca, nici pietele internationale nu intra in greva. Economia este un spatiu politic, deci este loc de negocieri. Mai mult, ironia este ca Islanda a devenit un model dat de FMI pentru politici alternative. Da, Islanda avea problme diferite de ale Romaniei (colapsul sistemului bancar), dar, ca Romania, erau o economie deschisa care avea nevoie de finantare externa. Comparatia merita analizata.

http://www.imf.org/external/pubs/ft/survey/so/2011/CAR110311A.htm

Intre timp, lipsa de creativitate a autoritatilor romane se vede in aceasta scurta stire de ieri din EvZ”

Joi, 26 Ianuarie 2012. 4468 vizualizări, 15 comentarii, 1 vot
FMI: Aţi exagerat cu strânsul curelei

Autor: Raluca Florescu

Reprezentanţii Fondului ne-au atras atenţia că am redus prea mult cheltuielile şi că ar trebui să luăm măsuri care să ne ajute să creştem mai repede.
Jeffrey Franks, șeful misiunii FMI, a venit să ne determine să încurajăm creșterea economiei

După trei ani de austeritate, a venit vremea să simţim efectul acestor sacrificii. Acesta pare să fie mesajul cu care a venit Fondul Monetar Internaţional (FMI) în România, pentru o nouă evaluare a acordului de finanţare.

Asta nu înseamnă că reformele din sectorul public nu trebuie să meargă înainte, mai ales în administraţie şi în companiile de stat, unde “oamenii sunt plătiţi mai mult decât produc”, ne-a spus economistul Bogdan Baltazar.

Pedala de acceleraţie trebuie apăsată, însă, în special pe măsuri care ajută economia. Majoritatea sugestiilor trecute de Fond, în cel mai recent memorandum, vorbesc despre realocarea mai eficientă a sumelor pentru investiţii, monitorizarea celor 100 de proiecte prioritare din fonduri europene şi reducerea evaziunii fiscale.

Consumul privat, ajutat de investiţiile publice

Documentul menţionează chiar că ţinta de deficit bugetar ar putea creşte cu 0,2 puncte în acest an, diferenţa fiind alocată pentru îmbunătăţirea infrastructurii de la sate şi din oraşele mici.

Toate reformele la nivelul cheltuielilor publice ar urma să susţină creşterea economică, calculată de Fond la 1,8% în 2012. Creşterea ar avea impact şi asupra nivelului de trai.

Dacă lucrările din infrastructură cresc, vor apărea şi noi locuri de muncă, deci odată cu consumul public, va creşte şi cel privat. Ne putem aştepta şi la o majorare de venituri pentru bugetari? În opinia lui Baltazar, un plus de 5% ar fi benefic pentru economie, pentru că încurajează consumul. Dar este greu de crezut că e posibil.

În mod surprinzător, cel mai recent memorandum al FMI ne atrage atenţia că am apăsat prea tare pedala austerităţii. Conform documentului, venturile nu au crescut conform aşteptărilor în 2011, aşa că, pentru atingerea ţintei de deficit, statul a fost nevoit să pună accent pe scăderea drastică a cheltuielilor.

“În timp ce în al treilea trimestru al anului trecut veniturile au fost mai reduse decât se estimase în condiţiile în care încasările din taxe au fost sub aşteptări, ca şi dividendele companiilor de stat, locurile de muncă din sectorul public au scăzut mai mult decât se aşteptase, înregistrându-se astfel cheltuieli sub aşteptări”, ceea ce a permis atingerea ţintei de deficit bugetar.

Faptul că nu am atins ţinta de venituri în 2011 nu este surprinzător, pentru că impactul reformelor se lasă de regulă aşteptat.

“Măsuri de creştere a veniturilor s-au tot luat, restructurarea ANAF, controlul averilor indivizilor, dar impactul acestora se vede destul de târziu în PIB. Pe de altă parte, trebuie să ne gândim că orice măsură de creştere de venituri nu poate avea un impact mai mare de 0,5 puncte în venituri”, ne-au spus surse din FMI.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: