Saracia din Romania in termeni comparativi (chestii seci de la Eurostat)

8 Feb

 6,6 milioane de români suferă de lipsuri materiale severe dintr-un total de aproape 9 milioane de persoane care trăiesc în sărăcie sau riscă să ajungă în această situaţie. 41,4% din populaţia României riscă sărăcia sau excluderea socială, reprezentând 8,89 milioane de persoane dintr-o populaţie totală de 21,47 milioane (nu vazura noul recensamant). Datele au fost colectate la nivelul anului 2010.

Statele UE cu cele mai ridicate procentaje din populaţie care riscă sărăcia sunt Bulgaria (42%), România (41%), Letonia (38%), Lituania (33%) şi Ungaria (30%). La polul opus se regăsesc Cehia (14%), Suedia şi Olanda (15% fiecare), Austria, Finlanda şi Luxembourg (17% fiecare).

poverty roania 2010

Citate

The highest at-risk-of-poverty rates in 2008 were found in Latvia (26%), Romania (23%), Bulgaria (21%), Greece, Spain and Lithuania (all 20%), and the lowest in the Czech Republic (9%), the Netherlands and Slovakia (both 11%), Denmark, Hungary, Austria, Slovenia and Sweden (all 12%).
It should be noted that the at-risk-of-poverty rate is a relative measure of poverty, and that the poverty threshold varies greatly between Member States.

In 20 of the 27 Member States, child at-risk-of-poverty rates were higher than for the total population. In 2008, the at-risk-of-poverty rate for those aged up to 17 years was 20% in the EU27. The highest rates were recorded in Romania (33%), Bulgaria (26%), Italy and Latvia (both 25%), and the lowest in Denmark (9%), Slovenia and Finland (both 12%).
Elderly people also face a higher risk of poverty than the total population. In 2008, the at-risk-of-poverty rate for those aged 65 years and over was 19% in the EU27. The highest rates were observed in Latvia (51%), Cyprus (49%), Estonia (39%) and Bulgaria (34%), and the lowest in Hungary (4%), Luxembourg (5%) and the Czech Republic (7%).
Being employed significantly reduces the risk of poverty. In 2008, the at-risk-of-poverty rate for those in employment was 8% on average in the EU27, ranging from 4% in the Czech Republic to 17% in Romania.

Citat din text:
“It should be noted that the at-risk-of-poverty rate is a relative measure of poverty, and that the poverty threshold varies greatly between Member States”.

Ce înseamnă acest lucru? Voi fi foarte tehnică.

Eurostat foloseşte o metodă relativă pentru stabilirea pragului de sărăcie la nivel naţional: valoarea pragului depinde de veniturile medii din ţara respectivă (nu din UE!), dar apoi pragul se converteşte şi în monedă echivalentă (purchasing power parity standard), pentru permite comparaţii între pragurile de sărăcie aplicate în diferite ţări din UE. Pragul din România (în monedă echivalentă) este aproximativ un sfert din media UE.

Pragul este relativ nu doar pentru că diferă de la o ţară la altă, ci şi pentru că se bazează pe venitul median (atenţie: median, nu cel mediu). Adică, în loc de a estima valoarea monetară a unui “coş minim” pe persoană, pragul de „riscului de sărăcie” (at-risk-of-poverty threshold) este stabilit la 60% din venitul median pe membru echivalent de gospodărie.

Membru echivalent, adică se foloseşte o scală de echivalenţă: cu excepţia unui adult din gospodărie (să zicem “capul de familie”), fiecare alt adult este ponderat cu 0.5 şi fiecare copil sub 15 ani cu 0.3. Cu alte cuvinte, atunci când se evaluează venitul total pe membru echivalent de gospodărie, resursele financiare nu se impart la numărul de persoane, ci la numărul persoane echivalente. De exemplu, pentru a evalua situaţia materială a unei familii compuse din doi adulţi şi doi copii, venitul lor total nu se împarte la 4 persoane, ci la 2.1 persoane echivalente. Această modalitate de echivalare conduce la subestimarea incidenţei sărăciei în rândul familiilor cu copii şi, implicit, a copiilor, cu atât mai mult cu cât în România, ca şi în alte ţări din ECE, cea mai mare parte a cheltuielilor gospodăriei se alocă hranei şi bunurilor de bază.

One Response to “Saracia din Romania in termeni comparativi (chestii seci de la Eurostat)”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Saracia din Romania in termeni comparativi | Critic Atac - February 19, 2012

    […] Sursa: Heterodox […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: