Grecia si democratia originala

20 Feb

La ora la care scriu Grecia mai are o luna pana la o plata de 14 miliarde de euro catre creditori. Situatia cere o decizie urgenta dar pana la luarea ei putem remarca faptul ca ne aflam intr-un punct in care reteta actala de administrare a crizei zonei euro este incompatibila cu democratia. Nu pentru ca guvernele statelor solvabile vor acest rezultat cu pasiune ci pentru ca au construit un monstru politic. La ce ma refer?

La inceput Germania a propus un comisar cu putere de veto in deciziile economice ale Greciei. Propunerea a fost respinsa la nivel de UE dar la scurt timp a aparut alta: depunerea banilor de salvare intr-un cont (escrow account) care sa poata fi blocat automat in caz ca politicile economice ale Greciei nu ar conveni. Saptamana trecuta ministrul de finante german a propus Greciei amanarea alegerilor ca o conditie pentru “salvare”, temandu-se ca o noua coalitie (ce se anunta a fi formata de stanga fara experienta de guvernare) nu va respecta termenii impusi de Troica. Temerea oficialului german, ancorata in presiuni electorale la el acasa, este, stricto sensu, rezonabila, stanga greaca (nu include aici PASOK, partidul care a format guvernul anterior) neavand o agenda favorabila Troicii.

Aceasta din urma varianta este fara precedent: amanarea alegerilor intr-un stat membru la cererea creditorilor duce UE inspre o forma de “democratie originala” care nu poate fi aparata cu lexiconul liberal-democratic statuat de principiile tratatelor UE si de constitutiile statelor UE care fac astfel de presiuni (curtea constitutional germana a statuat clar in acest sens).

Aceste episoade pot fi interpretate in doua feluri: fie liderii zonei euro isi asuma o lectura limitata a democratiei reprezentative, fie vor sa impinga Grecia in afara zonei euro. Indiferent de interpretare adoptam, ramane ca in lipsa unui buget comunitar de tip federal asezat pe principii anticiclice, care sa pompeze automat bani in caz de recesiune in punctele cu probleme, mecanismul interguvernamental actual de solidaritate mobilizeaza prejudecati nationale adanci care duc la o situatie jenanta pentru democratia europeana. Insa daca acest buget federal nu se poate realiza din cauza extenuarii energiilor integrationiste de actuala paradigma de gestionare a crizei, atunci pachetul de “salvare” a Greciei trebuie inteles ca o simpla forma de sinucidere asistata in Europa de Sud.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: