Hellas, Reloaded?

21 Feb

Aici aveti docomentul care contine detaliile intelegerii de azi noapte.
Greece-DSA

Cateva comentarii la cald:

Grecia va putea plati varful de plata din martie si creditorii Greciei sunt “tunsi” de 136 de miliarde de euro, lucru ce va reduce datoria greaca la 120 la suta din PIB. Mai mult, bacherii au fort fortati sa reduca dobanzile pe datoria greaca. prin schimburi de titluri de stat (bond swap) la care au consimtit, creditorii Greciei au pierdut 10 de miliarde de euro, pierderile totale cifrandu-se in jur de 75 la suta din valoarea investitiei. Un fel de expropriere a bancilor, ar zice libertarienii. Eu i-as zice risc in afaceri. Precedentul poate servi viitoarelor forme de confrunteare a statelor cu sistemul financiar. Se poate, deci. Co conditia ca Germania sa faca pe buldozerul si la alte chestii decat strans cu usa austeritatii. Cum zicea un bacher “tuns,” “nici unul din noi nu vroia o incetare de plati lipsita de ordine.

Impreuna cu mitul fortaretei de necucerit a finantei a cazut si mitul fortaretei bancii centrale. BCE a fost nevoita sa cedeze 40 de miliarde din profitul sau catre statele participante la salvare, acestea acceptand in mod efectiv pierderi pe imprumutul dat Greciei. Un alt semn de solidaritate este ca bancile centrale nationale care au 12 miliarde in titluri de stat grecesti vor renunta la debanzile pe aceste titluri pana in 20120.

In schimb, Grecia cedeaza suveranitate acceptand o echipa de monitorizare in Atena, transformarea constitutiei in sensul stipularii ca plata datoriei este o prioritate a politicii bugetare si formarea unui cont care sa acopere trei luni de plati de datorii.

Pe scurt, la o adica atunci cand state puternice se pun cu marea finanta aceasta din urma accepta pierderi. Iar bancile centrale pot fi fortate si ele sa iasa din turnul de fildes si sa renunte la profit atunci cand suveranul este in pericol.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: