Structuri sociale in Romania in date concrete: Marii mosieri

22 Feb

Agricultura a adus în 2011 în economia romaneasca aproape 20 de miliarde de euro, în creştere cu 30% faţă de valoarea producţiilor din anul precedent, potrivit calculelor diviziei de cercetare a Raiffeisen Bank, pe baza datelor Eurostat. Marele beneficiar este capitalul agricil romanesc dar capitalul strain vine tare din urma.

Cei mai mari proprietari de teren agricol de pe piaţa locală sunt companii cu capital românesc, însă în topul primilor zece proprietari se clasează şi trei companii controlate de străini. Astfel compania TCE 3 Brazi, controlată de omul de afaceri Culiţă Tărâţă, care administrează peste 56.000 de hectare de teren agricol, este compania care deţine sau administrează în arendă cea mai mare suprafaţă de teren agricol pe plan local, potrivit datelor Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA).

Următorii doi mari proprietari de teren sunt Comcereal Vaslui şi Interagro. Comcereal Vaslui face parte din grupul Racova, controlat de omul de afaceri Adrian Porumboiu, cu afaceri în agricultură şi industria alimentară de circa 200 de milioane de euro. Porumboiu controlează prin intermediul Comcereal Vaslui aproximativ 28.000 de hectare de tere în timp ce Agrocomplex Bârlad – altă companie controlată de Porumboiu – are în posesie alte 10.000 de hectare.

Grupul Interagro, controlat de omul afaceri Ioan Niculae, care derulează pe lângă agricultură şi afaceri în energie şi industria chimică, deţine prin mai multe companii 28.000 de hectare de teren agricol.

Tabelul cu date il gasiti aici

http://www.zf.ro/companii/cine-sunt-latifundiarii-romaniei-in-topul-primilor-zece-sunt-trei-companii-straine-vezi-aici-top-100-proprietari-de-teren-agricol-9144066

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: