Ce s-ar intampla daca nu ar exista redistribuirea veniturilor de catre stat?

27 Feb

Fernholz and Fernholz (2012) fac o analiza economica din care rezulta ca in lipsa redistribuitiei prin politica impozitelor si cea fiscala am avea societati cu un mare rad de volatilitate a distributiei ventiturilor si tendinta clara de concentrare a lor la varf. Ma rog, asta stiam, dar e bine sa avem si modelarea economica pentru a sustine argumentul pro-redistributie contestat de dreapta.

http://www.voxeu.org/index.php?q=node/7667

Advertisements

2 Responses to “Ce s-ar intampla daca nu ar exista redistribuirea veniturilor de catre stat?”

 1. punk March 6, 2012 at 11:02 #

  Modele economice ce apeleaza la ecuatii diferentiale Ito si supozitii nerealiste nu demonstreaza mare lucru. Se poate construi un model la fel de baroc pentru a demonstrezea ca dimpotriva, o piata in care statul nu intervine are efectul contrar, de a netezi asperitatile si de a lichida averile mari. Chiar si variatia inter-generationala in cadrul unei famili (parinte genial, copil imbecil) e suficienta pentru a contracara efectul slab pus in evidenta de autor, ce se desfasoara in sute de ani.

  Problema redistribuirii trebuie transata pe argumente etice si filozofice, pe contract social si justitie rawlsiana. Oferind justificari matematice obscure legitimizezi matematica celorlalti.

  • Development Studies at Brown March 6, 2012 at 18:17 #

   De acord 100%. Se obtine putin doar prin confrontari intre modele in lumea reala. Insa am crezut ca este util sa arat ca argumentele pro-redistributie nu sunt doar de domeniul “stangii sentimentale” ci ca pot sa aiba si ele limbajul matematic folosit de adversar.
   Mersi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: