De ce nu are statul bani. Cazul redeventelor

21 Mar

Deci de ce nu are statul bani? Pentru ca lasa prea multi la petrolisti, printre altele.

Ni se repeta la infinit ca nu sunt bani pentru cheltuieli sociale, invatamant, etc. pentru ca nu se poate impozita mai mult. Aceasta pozitie clasica a guvernantei libertariene intemeiata pe teoria statului ca vampir ineficient se lasa rusinata inca o data in cazul redeventelor, adica a impozitelor culese de stat pentru exploatarea resurselor subsolului. Cifrele sunt socante.

In primul rand statul român încasează printre cele mai mici redevenţe din lume din extracţia de petrol. Disporportia e aiuritoare, nivelul acestora fiind de până la cinci ori mai mici decât statele din vârful clasamentului. Daca miscarile de protest social din Romania au nevoie de un punct concret pe agenda, iata unul dintre cele mai bulversante.

Mai precis, in teorie redevenţa este de 3,5% până la 13,5% în funcţie de tipul zăcământului. Practic, Petrom poate aplica acest procent, până în 2014, la valoarea de 26 de dolari pentru un baril, deşi preţul internaţional a depăşit 125. In consecinta, întreaga producţie naţională de petrol a fost cedată anul trecut cu echivalentul a 4 dolari barilul.In consecinta statul a incasat anul trecut doar 85 de milioane de euro din redeventele pe petrol. Asta in conditiile in care Petrom a pompat din Romania 32,6 milioane de barili. Prin comparatie SUA ajunge la 20 de dolari pe baril iar Rusia – la 24.Da, pe bune.Iata un grafic facut de evz:

Dintre ţările care folosesc redevenţe, la coada clasamentului se mai află Brazilia. Atentie, insa. Cu doar 10% tot încasează 12 dolari pe baril, adică de trei ori mai mult decât România. Mai adaugam ca principala companie petroliera braziliana (Petrobras) este de stat. Cum sunt doua treimi din companiile care pompeaza barilul economiei mondiale. Conform unei analize recente, in combinaţie cu impozitul pe profit de doar 16%, ele fac din România una dintre ţările de unde este cel mai convenabil să extragi petrol.

Vestea buna este ca guvernul planuieste sa creasca redeventa pentru transportul de petrol pana la 15%, fata de 10% cat este in prezent. Totodata, redeventa pentru stocarea gazelor naturale va creste de la 3% la 5%, potrivit unui proiect de act normativ publicat pe site-ul Ministerului de Finante si citat de Bloomberg. Misacrea e insa timida. Pe ZF se spune ca ‘potrivit reprezentantilor Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), redeventa Petrom pentru titei ar putea ajunge anul acesta la 374 de milioane de lei (104 milioane de euro), in contextul in care valoarea productiei Petrom ar putea ajunge pana la 4 mld.$ (2,52 miliarde de euro) la un nivel al barilului de 120 de dolari.”

E asadar loc de a impune redevente mult mai mari petrolistilor si gazarilor. Cu atat mai mult cu cat spre deoebire de formele de capital mobil conturile lor e alimenteaza dintr-o resursa pe care nu o pot lua cu ei.

Linkuri
http://www.zf.ro/prima-pagina/rezervele-de-petrol-ale-romaniei-valoreaza-45-mld-euro-ce-avem-de-castigat-3092105/

Conform unui calcul, calcularea redevenţei în funcţie de preţul de piaţă al petrolului ar creşte sumele încasate de stat de la Petrom de la 387 de milioane de lei anul trecut până la peste 1,8 miliarde de lei, luând în calcul cotaţia actuală. Având în vedere consumul de carburanţi, de circa 375 de milioane de tone, transferul surplusului de redevenţe în subvenţii pentru carburanţi ar scădea preţul benzinei şi motorinei cu aproape 50 de bani pe litru. Totodată, o dublare a redevenţei, până la un nivel asemănător celor din alte ţări, ar scădea cu circa un leu pe litru preţul carburanţilor.

România vinde barilul de 5 ori mai ieftin decât Rusia sau SUA – Taxe & Impozite > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/redeventa-petrom-romania-vinde-barilul-de-5-ori-mai-ieftin-decat-rusia-sau-sua-972590.html#ixzz1pmysBvTk
EVZ.ro

Advertisements

One Response to “De ce nu are statul bani. Cazul redeventelor”

  1. sebastian raul pavel March 22, 2012 at 22:02 #

    Reblogged this on Journal de Salavin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: