Economia de Mall

22 Mar

Politica de laissez faire cu privire la construirea de malluri este un mecanism de vidare a spatiilor centrale de genul de sarm urban pe care il vedem prin anumite orase europene.
Din acest punct de vedere suntem mai aporape de urbanismul madrilen si turcesc. Aflam din ZF ca stocul de malluri din Bucureşti l-a depăşit pe cel din oraşe precum Paris sau München, potrivit unui studiu la nivel european al firmei de consultanţă imobiliară DTZ, potrivit căruia oraşele cu cele mai multe spaţii comerciale în malluri sunt Istanbul şi Madrid. Cele 12 centre comerciale din Bucureşti luate în calcul au o suprafaţă cumulată de 421.000 mp, în timp ce mallurile din Paris măsoară doar 316.000 mp, în timp ce în München sunt 237.000 mp în malluri. Bucureştiul “bate” aceste oraşe şi când vine vorba despre suprafaţa centrelor comerciale raportat la numărul de locuitori, potrivit aceluiaşi studiu: în Bucureşti sunt 186 mp/1.000 de locuitori, faţă de 174 mp în München sau 141 mp în Paris.
Smiorcaiala ca nu avem estetica comertului stradal francez ar trebuie vazuta in contextul in care filosofia urbanismului neoliberal este cea care face dificil acest comert lasand mallurile la liber.

Intre timp:

“Grupul austriac Raiffeisen, prin divizia de dezvoltare imobiliară Raiffeisen Evolution, şi-a înfipt steagul în mijlocul zonei de nord a Capitalei, cea mai bogată din oraş, fiind pregătit să “atace” prin construcţia propriului mall centrul comercial Băneasa, controlat de oamenii de afaceri Gabriel Popoviciu şi Radu Dimofte.

Proiectul va avea o suprafaţă închiriabilă de aproape 36.000 de metri pătraţi.Proiectul este construit de firma Strabag şi finanţat de Raiffeisen Viena, astfel că se poate vorbi despre o afacere austriacă pe toate planurile. Situat în zona de nord a oraşului, lângă staţia de metrou Aurel Vlaicu şi mărginit de trei artere importante (şoseaua Pipera, Calea Floreasca şi bd. Barbu Văcărescu), Promenada Mall va deservi o zonă de birouri cu o suprafaţă de circa 150.000 mp la momentul finalizării construcţiei.”

http://www.zf.ro/proprietati/austriecii-de-la-raiffeisen-s-au-infipt-in-nordul-bucurestiului-cu-un-mall-si-ameninta-baneasa-lui-popoviciu-9427428

One Response to “Economia de Mall”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Economia de Mall « Journal de Salavin - March 22, 2012

    […] Heterodox Share this:ShareFacebookTwitterStumbleUponLike this:LikeBe the first to like this […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: